Wat mag je verwachten? 

Bewegingsvrijheid en mobiliteit. 


Mensen die de Alexandertechniek wensen toe te passen, willen meestal hun houding verbeteren.  Maar wat is een goede houding?  


Ontelbaar vele adviezen over de juiste zithouding  kun je raadplegen op het internet. Dat houdingen correct moeten zijn wordt algemeen aanvaard.   

De Alexandertechniek praat liever niet over correcte lichaamshoudingen maar heeft het over ‘het juiste gebruik ‘van het lichaam.  
Kijk naar dieren en kleine kinderen. Ze hebben geen houding. Ze hebben een natuurlijke balans, bewegingsvrijheid en mobiliteit. 


Tijdens een individuele les Alexandertechniek wordt er aandacht besteed aan de manier waarop je gaat zitten en weer staan. Via deze weg leer je je hoofd, nek en rug op een nieuwe manier te coördineren want de relatie tussen hoofd, nek en rug is van primordiaal belang en heeft invloed op de persoon als geheel.  


De Alexandertechniek is dus geen houdingstechniek omdat er niet zoiets als de juiste houding bestaat maar wel zoiets als  'de juiste richting’  
Elke handeling bewust of niet bewust wordt voorafgegaan door een intentie.  


Toen Fr. M. Alexander zich realiseerde dat we onze handelingen altijd ‘richten’ maar dat dit richten zo automatisch verloopt dat we er ons niet van bewust zijn, ontdekte hij één van de belangrijkste uitgangspunten van zijn techniek:  'eerst denken, dan bewegen 'Richting geven is geen doen maar een denkproces. Het is een mentale activiteit om iets ‘te willen’ of ‘te zullen’.          
 

 

 

 

 

 

                                                                      

 

  De juiste richting.   

 

Om op een juiste manier richting te geven aan een beweging (gaan zitten en weer opstaan) is het noodzakelijk om eerst het oude en onbewuste functioneren te stoppen. Inhibitie noemde M. Alexander deze stop. 


 
De semi-supine positie  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door te liggen in half achteroverliggende positie met je hoofd op een stapeltje boeken en je voetzolen op de tafel, komt er meer ruimte tussen iedere wervel en kan je rug zich meer verlengen en verbreden.   
 

De semi-supine positie is geen relaxatieoefening met de bedoeling om je loom en zwaar te maken. 
Door middel van zachte aanrakingen en verbale aanwijzingen nodigt de leraar je uit om onnodige spanning los te laten en te denken aan juiste richtingen. 

 

In een later stadium, wanneer je je de basisprincipes van de techniek meer eigen hebt gemaakt, kan er aandacht besteed worden aan specifieke activiteiten zoals een instrument bespelen, aan je PC zitten, het verrichten van huishoudelijke activiteiten etc.